Home    Historie

 

The War Doctor: John Hurt (1940 - )

The War Doctor is een extra regeneratie die tussen de 8ste en 9e Doctor. De acteur die de War Doctor speelt is niemand minder dan John Hurt. Het karakter is door Steven Moffat specifiek voor de jubileumaflevering die het 50 jarig bestaan van de serie herdacht, gecreŽerd. In het Originele script voor deze aflevering wilde hij de negende Doctor laten zien in de laatste dagen van The Great Time War. Moffat was er echter niet zeker van dat Eccleston zijn rol als de negende Doctor op zich zou nemen, hetgeen ook klopte. Daarnaast was Moffat terughoudend om de achtste Doctor, gespeeld door Paul McGann, de incarnatie te laten zijn die de Time war beŽindigd. Dus bedacht hij deze incarnatie van de Doctor die nooit eerder genoemd was, hetgeen hem meer vrijheid gaf in het bedenken van een verhaal.

Moffat wist dat het succes van deze aflevering zou afhangen van de acteur die de rol zou spelen. Deze acteur zou over een voldoende groot kaliber moeten beschikken en uiteindelijk is gekozen voor John Hurt.

Hoe en waarom the War Doctor ontstaat wordt uitgelegd in de onderstaande mini-episode:

Tijdens de 50 jarige jublileum aflevering "The Day of the Doctor", steelt de War Doctor, die reeds jaren in de Time War vecht, een superwapen. Dit wapen staat bekend als "the Moment". De Doctor is met dit wapen van plan om alle vechtende partijen, inclusief zijn thuisplaneet Gallifrey, in de Time War in een keer uit te roeien. "The Moment" Beschikt echter over een bewustzijn die eist dat de gebruiker het gebruik ervan kan rechtvaardigen. Dit bewustzijn communiceert met de Doctor, waarbij het het uiterlijk Gebruikt van zijn toekomstige reisgenoot Rose Tyler. Ondanks dat "The Moment" bevestigd dat het kan doen wat hij het vraagt, stuurt het de War Doctor naar de toekomst om zijn 10e en 11e incarnatie te ontmoeten. Met die actie hoopt "The Moment" de War Doctor het besef bij te brengen wat de invloed van zijn actie op zijn eigen toekomst zal zijn.

Nadat hij getuige is van het voorkomen van een Zygon invasie door zijn toekomstige incarnaties, concludeert de War Doctor dat Gallifrey moet vernietigen. De achterliggende gedachte is dat hij hiermee het fundament legt voor betere toekomstige Doctors. De 10e en 11e Doctor reizen met hem mee naar het verleden om de War Doctor bij te staan in het activeren van "The Moment" en erkennen de laatste als "de Doctor op de dag dat het niet mogelijk was om het goed te doen".

De interface van "The Moment", die hun een visioen laat zien over het leed en destructie ontstaan door "the Fall of Arcadia", de laatste slag waar de Doctors in vochten. Daarnaast herinnert Clara de Doctors aan de eed die ze afgelegd toen zij die naam kozen. Ze komen tot de conclusie dat het grote aantal slachtoffers die zullen vallen als ze "The Moment" gebruiken onacceptabel is. In plaats daarvan besluiten ze om samen te werken. Met behulp van alle incarnaties van de Doctor bevriezen ze Gallifrey in een tijdsmoment en creŽren daarmee de illusie dat de planneet vernietigd is. Door deze misleiding vernietigen de Daleks zichzelf door ze op elkaar vuren.

Als de War Doctor terugkeert naar zijn eigen tijdsperiode accepteert hij dat hij zijn heldendaad zal vergeten en moet leven met de valse notie dat hij zijn eigen volk heet uitgeroeid. Voordat hij vertrekt bedankt hij zijn toekomstige incarnaties voor hun hulp om weer de Doctor te worden. Eenmaal in de Tardis begint hij te regeneren met als laatste woorden "wearing a bit thin", dezelfde woorden die de Eerste Doctor gebruikte.

 

Titel

Episodes

Uitzenddatum

The Name of the Doctor 1 18-05-2013
The Day of the Doctor 1 23-11-2013

TOP

Links